Tabung Haji :D

Monday

PERCUTIAN KE KOTA KINABALU & KUNDASANG (DAY 1)

Hi Assalamualaikum semua, fuhhh baru harini ada masa/mood nak update hehehe ;p

Sejak viral TRIP BAJET ke Bandung, ke Kundasang laa.. sampai aku pun terjebak dengan viral2 ni. Tapi bagi aku ada baiknya jugak viral, baru lah kita semua tahu sebenarnya Malaysia ni ada banyak tempat2 yang menarik.

Sebenarnya aku dah pernah pergi Sabah dalam 2-3 kali cuma zaman aku pergi tu takde viral2 mcm sekarang, kalau aku tau tiap2 kali pergi Sabah confirm singgah tempat2 cantik dekat Kundasang, So dengan kuasa viral ni, aku dengan family jejak semula ke Sabah pada 23/10/2016-25/10/2016 (Ahad-Selasa) Kteorang booking flight, awal pagi 6.30pg. Pergi KLIA naik kereta parking dekat KLIA2, nanti aku cerita berapa bajet semua2 ke sana ya :) Persiapan dari segi booking flight, chalet, appartment semua di buat sebulan sebelum pergi hehehehe kira ni tak berapa nak bajet lah kot kan

 Day 1 : KK - KUNDASANG

Pukul 3.30pagi dah siap2 nak ke KLIA 2, sebab flight kteorang pukul 6.30pagi. Dari rumah ke KLIA naik kereta & park dekat KLIA2 3 Hari. Alhamdulillah sampai dalam pukul 8.30pagi, terus breakfast dekat KK, sorry aku lupa nama kedai makan tu.. tapi!! wow mahal okay breakfast je sorang RM15.

 BANDAR KOTA KINABALU

Next tempat yang kteorang pergi!!! Makan Lokan dekat Tuaran, fuhhhh sedap nak mampos kot lokan ni nak pulak bila cicah dengan sos yang dorang buat sendiri

terliur pulak tengok gambar ni, aummmmm sedap!

Lokan & Air Kelapa Besar 

 Lokan ada 2 size : Besar rm12/ Kecil RM8 (kteorang ambik size besar)

tuan blog


Besar kan Kelapa ni? Memang nikmat! Baru RM3.50

My Hero/ Air kelapa kongsi 4 orang

My siblings

Kalau nak makan Lokan, makesure makan dekat kedai ni, dijamin sedap!  
Gerai Sri Cahaya 2
Lokan sebelum dibakar, korang boleh pilih nak kecik/besar

Cara dorang bakar Lokan

Lepas makan lokan, singgah pasar area nak ke Kundasang. Tak sure ni buah apa, tapi sedap not bad lah ;P

Next place! TAGAL LUANTI SG MOROLI (FISH SPA) tapi hujan.. kalau hujan tempat ni akan ditutup. So pergi keesokkan harinya.

Hujan sangat2 lebat, biasalah dah nak akhir tahunkan musim tengkujuh. So nak buat banyak aktiviti pun tak berapa nak best hehe. Jadi kteorang decide tapau makanan then checkin terus kat chalet.. Better tapau jelaaa, sebab kalau nak keluar balik jalan sangat gelap area Ranau - Kundasang

     Kteorang anak beranak bermalam dekat AYANA HOLIDAY RESORT, RANAU (3BILIK)
dekat Ranau - Kundasang ni memang sejuk sangat2, jadinya chalet ni takde penghawa dingin & memang tak perlu ada aku rasa, malam tu berselubung pakai sweater & selimut tebal huhuhuhu lagi sejuk dari Cameron Highland. Nak ke toilet pun fikir banyak kali. Air pun sejuk! Guna Waze je cari tempat ni

pemandangan dekat sini memang cantik sangat! Nak pulak tempat ni baru je dibina 
          
 kabus tebal
 Korang yang ada family sakit kaki ke apa, better booking hotel lain. Sebab nak ke bilik turun naik tangga kot. heheh tapi bagi aku tempat ni memang best gila!

Belakang tu bilik kteorang 


 Bilik ioulss berdua dengan kakak, besar, bersih & selesa
 kabus tebal gilos

bukak tingkap nampak view cantik <3

2 Standard Queen : RM98/Day x 2 : RM196
1 Superior room with private balcony




Next place???? Tunggu.......................




Video Kundasang









4 comments:

PeRdU cINta said...

Wah bestnya...lokan tu kak PC tak pernah makan...besar jelapa tu..murah pun murah..

Anonymous said...

Wahh bestnya! Nk pergi jgk nnt. Thanks Info ��

Nurhafizah said...

Sedap dear, sedap sangat! Hehehe nnt try tau 😁 haah air Kelapa dia pun murah

Nurhafizah said...

Ur welcome :D