Tabung Haji :D

Monday

PENGALAMAN BERCUTI DI PENANG (PART 1)

Bismillahirrahmanirrahim


Semoga aku tabah dan terus berjuang update entry kali ni. Ecehhh! Korang pernah pergi Pulau Pinang atau Penang? Kali ni betul-betul ayah buat suprise, aku banyak kali tanya nak pergi mana ni yah..Sekejap Utara, sekejap nak pergi Jb! I is pening tau! plane last minute memang awesome okay, sangat awesome. Kali ni memang pergi bercuti hujung-hujung tahun, dengan tak book hotel, tempat makan & jalan pun main redah. Gila kau? Memang bajet lari lah gamaknya kan. Tapi aku on saje kalau ada yang sponser, Aku tak tanya pulak berapa bajet semua tu. Tapi insyaAllah aku ingat berapa kos stay hotel, makan masuk situ sini. Haaa nak tau, teruskan membaca yerr!!! Psttttt pesanan janganlah on cuti yang tidak bercadang, menyesal engkorang nanti! 

Sebelum tu aku nak bagitau, percutian huru hara awesome ni sebanyak 3 tempat dalam masa 4 hari 3 malam, first ke Seberang Prai (KEDAH BAQ HANG) , Penang & Perak percaya atau tak, mehh jumpa Apak ku. Dia yang drive yerrr!! Ibu tak bagi aku yang drive, so aku banyak tidur dalam kereta. Hahahahaha! Ayah memang awesome!! Aku memang tak tau ayah nak bawak pergi mana, pagi2 26/12/2015 tu dia suruh siap2 pack bawak baju lebih, aku lejan je bawak 10 helai baju, 3 seluar, tudung satu beg kecik hambikkk mmg muat2 macam sardin! Aku bawak beg sekolah yerr! tapi yang jenis besar. Pepandai lah kau kecik2kan baju tu. So, pukul 8 pagi lagi dah kteorg dah keluar, nak pergi ambik adik aku kat kampung pasir kl, rumah makcik aku. Sebok benau nak duduk situ sebabnya ada cousin aku yang sebaya dia. Haaa biasa lah, kalau dah jumpa makcik2 ni kemain lama lah berborak yer, makan tidur jap. Tengok2 dah pukul 12.30! Masuk kereta terus jalan, aku macam biasa lah membongkang zzzzzZZZ tengok2 dah sampai Butterworth dalam pukul 4.30 macam tu. Tanjat aku dah sampai Butterworth! Gilaa Ayah memang awesome! Kalau aku bawak, tak tau lah sampai pukul berapa gamaknya!

Sampai2 jer perut terus krikk kruukkk haaa waze mana tempat yang ada mee udang area butterworth, 
ida's mee udang tak silap. Dalam lapar2 ni, tekak aku boleh rasa dengan jujurnya ye, sorry lah memang mee udang sini tak sedap, aku tak habis pun makan. Kalau korang nak rasa jugak ikut lah, mybe kita punya citarasa lain-lain, aku rasa mee udang ni dia letak sos je, memang rasa sos sahaja yer! Last2 aku makan apak aku punya mee goreng udang, nasib berselera hihihihihi! memang tak sempat nak tangkap gambar, lapar plus sedap lah jugak. Kalau korang makan kat ida's mee udang ni, aku sarankan jangan makan mee udang. Okay bye! Jangan kencam aku pulak! So, lepas makan baru aku tersedar, apak aku nak bawak pergi rumah Mak angkat kteorang yang dulu masa kecik2 jaga kteorang 4 beradik dari 6 orang. Sempat jaga 4 orang je, sebab Mak angkat aku kena pindah Kedah.
Sepanjang Mak angkat jaga aku, memang aku gemok dari kecik sampai lah ke besar. Makan memang cukup lahh dia bagi. Huihuui. Thanks Mak! Jaga Kteorang :) Malam tu aku sempat lah dok mencari hotel nak stay nanti dekat Penang, sebab malam tu jugak apak aku baru bagitau nak g sana. Nasib dapat yang murah time2 cuti sekolah ni, tapi biasa lah ramai orang kan

Okay, the next day 27/12/2015 
Kteorang gerak dari Seberang Prai pukul 12 gak lah! Hahaha well, kalau dah dekat negeri orang ni takkan tanak berjalan kan, pagi tu Ibu beli bantal yang kabus dia aummmm memang sedap lah bawak tido. Ibu pergi dengan ayah je dating berdua. Aku macam biasa membuta lah lagi pagi tu!

Sebelum aku tidur, baik aku selfie dlu kang merana takde gambar sendirikk!!

Sampai Pulau Pinang pukul 1.30 macam tu, ala dekat je dari Rumah Mak, kot lahh! hahaha bukan aku yang drive! panjang lah jugak jambat Pulau Pinang ni ek. 


Kteorang stay HOTEL SENTRAL GEOGETOWN
 Ni gambar pakcik Google
No, bad lah toilet dia

Satu malam dalam rm 140 dah masuk tax semua tu, kteorang ambik 2 bilik so total rm280
Murah kan? Tapi aku book kat agoda lah, jangan kau walk in pulak, silap2 mau rm300 satu bilik!
Rehat2 dulu lepastu pukul 3 gerak g carik makan lagi, kali ni cari makan dekat Batu feringgi
Aku tak snap gambar makanan pun, sebab lapar!hahahaha korang layan lah dulu gambar ni




bihun sup kat sini sedap!! sedap gilaaaaaaaaaa! Murah je rm5. Kteorang kongsi2 sebab semua dah kekenyangan makan laksa, Air itam Zarie tu apak aku hujung sekali, orang kuat awesome semua lah!
Sayang Ayah!!!!

Malam kteorang lepak dekat padang tembok lama, layan live band 

Ni view menghadap Pantai tau!! Memang nyaman je dengar.. sambil dengar live band sambil layan bunyi pantai.. rugi kalau korang tak pergi sini!!! hehe

                                                 


Okaylahh, aku ada kerja nak kena buat ni. esok kita sambung part yang paling2 best! Tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!
Ais Kacang/Cendol Sedapp wehhh makan gedabak besar cmni, tahan setahun beb!
Bye!






14 comments:

Farhana Zukri said...

bestnya g Penang! tak pernah ke sana tapi nampaknya best JJCM kat Penang :)

Izyan Yan Cinnamon said...

wowww terliur tgk mee udang XD

Syaz Zamrose said...

Sedap nya ais kacang..huhu :)

Aqilah Azmi said...

BESTNYAAAAA AAAAAAAA

Ana Fatihah said...

Baru jer jugak balik penang mggu lepas. Tp, xsempat nak update entry lagi. hihi :P

intan nasir said...

Bestnya lepak Penang....

Umi Nazrah said...

welkem to utagha! penang tu takkan habis berjalan kalau sehari je kan. hehehehehe

Nur Najah said...

seriously penang mmg ohsem ! terutama art dekat sana. superb!

Nabila Syifa said...

patutla gambar2 dia cun..photographer dia pun ,hoho

Nurhafizah said...

Best dear, macam2 makanan ada hehe

Nurhafizah said...

Kan, ada je Tempat baru yg dorang open hehehe

Nurhafizah said...

Uhmpppph sedap :p

Nurhafizah said...

Kan.. Art street dorang cantik2 & unik hehe

Nurhafizah said...

Hehehe, TQ Awk 😘