Tabung Haji :D

Tuesday

recipe from GiatMara Pandan

Assalamualaikum

Semalam I ada mood nak buat cake, sebab semua bahan-bahan dah ada depan mata.
Cuma tunggu mood nak buat je, So, kita luangkan mood yang ada tu dengan buat cake.
I ingat cake yang I buat tu tak jadi, yela takut-2 lah rasa apa ke kan? 
almaklumlah, oven dekat rumah tu pun ikut mood jugak. kalau I baik dengan dia, dia baik lah dengan I. so, semalam oven I tak buat hal. syukur sangat! tapi suhu tak berapa betul sikit.
mungkin dia demam. sebab oven sangat panas! suhu yang I letak dah okayy dah dengan I punya cake. Then, nasib tak hanggus menggus you..
Nak dipendekkan cerita, I first time kot buat cake. hihihi.. yelaa.. I dah nak jadi isteri orang nanti.
so, I kenalah belajar sikit-2. nanti senang suami I nak mamam. 

So I want to show cake I made yesterday 
I remember the cake is unsightly, but did not expect it! yesterday for .. 've lived this day and a half. wow! I was surprised. Thanks God. I will do my best next time insyaALLAH.

sorry, i tak sempat nak shoot yang sempurna. sebab i dah penat time tu.  btw nampak mengancam tak my cake? hahaha



you'all boleh try recipe ni 




Bahan-bahan:

Butter- 300gm
Sugar-680gm
Egg- 8nozz
Flour- 420gm
Baking Powder- 10gm
Soda Bicarbonate- 10gm
Cocoa Powder- 120gm
Hot water- 400gm

Cara-cara:
1. sediakan bahan-bahan 
2. Ayak baking powder, soda bicarbonate , tepung n cocoa powder
3. lepas ayak, campur semua sekali baking powder, soda bicarbonate n tepung. cocoa powder tu asingkan.
4. Then, campurkan butter, gula , telur sikit demi sikit (sampai kembang) 
    kalau nak tahu dia dah kembang tengok ringan ke tak, light tak? kelajuan ikut suka.
5. Masukakn cocoa powder, dan akhir sekali masukkan hot water.
6. kalau dah masukkan semua bahan tu, bit jangan laju sangat. and nak ingatkan kalau dah masuk tepung jangan lama sangat putar okay.

panaskan oven diantara 180 suhu selama 40-45 minit.
sapukan shutrning dekat bekas nak buat cake.

Ganash : coklat drak and wipping cream
             1. whipping cream dipanaskan terlebih dahulu then baru masukkan coklat drak tu.
             2. kalau cake dah masak, baru letak ganash. buat layer poting tiga or empat. then baru 
                 sapukan :) 

Selamat Mencuba :D







No comments: