Tabung Haji :D

Saturday

Tips nak diet?? a.k.a Kurus??


Terasa benci apabila kawan-kawan anda mula mengejek dan memerli kerana bentuk badan anda. Adoiii, malunya rasa.. nak menyorok di belakang pintu tak muat pula. Apa boleh buat, terima sajalah hakikat yang anda itu GEMUK. Semua orang menginginkan badan yang cantik, sihat & langsing kan? Terutamanya "PEREMPUAN" betul tak? Sama lah macam aku, konon dulu berangan nak kurus, nak kurus siap beli macam2 nak diet. Haaaa kau sampai sekarang ahkak tak kurus-kurus, macam mana ni? Ahkak nak kahwin cepattttttttttttttt! Cecitttt! belum habis belajar dah fikir nak kahwin? Eh no no no! persediaan awal, haruslah nak badan yang cantik kan? Kang aku punya gaun kahwin tak muat pastu nampak noh lemak lemak kat badan? Haaa macam mana? Nak nangis Hoi T.T sekarang ni pun rasa macam air mata dah nak menitis. Oh dunia!  

Baiklah, mari kita amalkan diet yang baik :D Ni cara aku, disebabkan aku baru nak mula berdiet ni, aku dok buat eksperimen sendiri. Muhahahaha ikut hang lah nak ikut ke tak. InsyaAllah berhasil :) Dengan IzinNYA


Breakfast 
Aku cuma makan 1/2 mangguk Nestle Fitnesse & Fruit dengan susu low fat *ikut hang lah nak bantai susu apa, tapi low fat!


pastu boleh je kalau nak makan buah or sayur breakfast uh! Jangan kau skip breakfast sudah! Tak patut tak patut! Breakfast tersangatlah penting untuk kita. Sebenarnya, aku dah lama dah makan fitnesse ni dari form 5 memang turun berat badan aku. 4 kg kot turun! Entah syaitonnn mana dok pujuk hasut aku makan burger MCD time tu terus dan terus aku malas nak diet. Hambak hang lah, jangan sesakli kau ikut perangai aku. Niat biar betul ye anak-anak :)

aku beli susu yang dalam kotak, senang takdok orang nak rembat! Kang kalau aku letak dekat ice box
tak sampai esok habis. Macam mana nak diet T.T tsk tsk tsk Hahaha




LUNCH 

Lunch aku tak takde lah nak makan fitnesse ni jugak kan, aku ambik sikit nasi berlaukan ikan bakar or ayam bakar. Takyah dah kau nak makan makanan yang berminyak goreng goreng bagai. Displinkan diri kau tu sikit *cakap dekat diri sendiri* Kau nak diet tapi makan berminyak? Sampai ke tua hoiii kau macam ni je.

Ok je kalau nak makan macam ni, ikut kau lah. nak letak apa. Tapi yang penting ada sayur & Jangan makan makanan yang berminyakkkk k? JANGAN SAYANG


DINNER
Dinner aku makan 1/2 mangguk fitnesse ngan susu low fat. Jangan sesakli skip Dinner ngan Breakfast tau sayang. Apa yang penting sebenarnya kau kena displin sekaligus tahan sikit nafsu makan tu. Lantak kawan kau lah nak makan apa depan kau. Kau buat duno je. Biarkannnn kau nak kuruskan? Haaaa niat kena baik :) 



Rajinkan Diri Melakukan Senaman Seperti Sit-up. Jika Mampu, Berkunjunglah Ke gym Berdekatan. Senaman Membentuk Otot Yang Sihat Dapat Membakar Lemak. Kalau nak berat badan turun cepat 'workout' lah k :D


Positifkan Diri. Buatlah Target Badan Yang Realistik Dan Perancangan Yang Sesuai. Jangan Memaksa Diri Mencapai Perkara Yang Tidak Logik Dalam Masa Yang Singkat.



Jangan Asyik Menimbang Berat Badan. Kau akan Kecewa! Jika Masih Tiada Perubahan. Cara Paling Fleksibel Ialah Menimbang Berat Badan Tidak Lebih Sekali Dalam Seminggu.


Beri Penghargaan Untuk Diri Sendiri. Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri Jika Matlamat Tercapai. Contohnya, Shopping semua baju size "S" Wahhhhh terus nak S Takpe untuk diri sendiri Jah!


aku nak berat badan aku time ni!!!!!!!! *aku yang belan kanan sekali* walaupun taklahhh kurus mana, tapi aku suka bentuk badan macam ni dalam 63 kg. Perghhhhh Berat lah jugak kan. Tapi sekarang lagi lah melampau berat dia double!

now berat aku. dah........ cececetett!! biarlah rahsia... beza kan? besar sikit. wahhhh nak nangis! Byeee




Kuatkan semangat, selamat mencuba dan semoga berjaya! ;D
Pesan pada diri sendiri *aku nak bentuk badan macam dia blaa blaaa blaaa*

7 comments:

PeRdU cINta said...

tak apa slowly but surely adik..akak pun sedang berusaha untuk mendapatkan berat badan yang idel..yang utama adalah kita sentiasa sihat dan ceria agar mudah beribadat pada Allah.. :)

Niena Reen said...

hehehe akak.. akak still comel apa. itulah saya pun nak juga turun berat badan. ecewahhh.. :D

Teena Tna said...

Saya pulak lain citernya, makan banyak mana pun macam tu jugak...huhu

dilaella Ella said...

nice tips..:)

soha samat said...

Kalo dulu berat badan awak bape sis mase kecik2 dulu???

nurhafieza said...

dulu? dalam 45kg tak silap mehmehmeh

Nur Alina Abdul Halim said...

tq tau